Dit moetu wetenover vloerverwarming

Vloerverwarming is energiezuinig, een goed alternatief voor radiatoren en lekker warm aan uw voeten. Het kan in principe onder bijna alle vloeren worden gelegd, ook onder laminaat, parket en vinyl. Wel zijn er een aantal punten waar u op moet letten.

Als u kiest voor vloerverwarming zijn er een aantal belangrijke keuzes die u moet maken. Gaat u voor vloerverwarming op basis van water of elektriciteit? Bouwt u een nieuw huis of wordt er een bestaand huis opgeknapt? Kiest u voor plaatsing direct onder de vloer of wilt u de vloerverwarming verwerken in een betonnen onderlaag?

Voordelen van vloerverwarming

Gemiddeld levert vloerverwarming een energiebesparing op van 15 tot 20 procent. Vloerverwarming werkt met stralingswarmte, waardoor stof minder snel verspreid wordt door een woning. Handig als u last heeft van allergieën. Het is gezonder aangezien de luchtvochtigheid hoger is, dus u zult minder snel last hebben van hoofdpijn, droge lucht en concentratieproblemen. Doordat u geen radiatoren hoeft te plaatsen, levert vloerverwarming meer ruimte op. Hieronder ziet u gordijnen Maqam van Eijffinger.

Niet alle vloeren zijn geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming verandert namelijk de warmtekenmerken van een vloer. Bepaalde type parketvloeren met een hoog vochtigheidsgehalte kunnen onder invloed van vloerverwarming gaan uitzetten of krimpen. Andere vloertypes kunnen te dik zijn, waardoor ze een isolerend effect hebben en geleiding van de warmte tegengaan. Meld bij de aanschaf van een vloer altijd dat er vloerverwarming onder komt te liggen, dan houden onze specialisten daar rekening mee.

Vloerverwarming per type vloer

  • Laminaat heeft een isolerende werking, waardoor het effect van vloerverwarming minder wordt. Indien dit de enige verwarming in uw huis is, voldoet dit niet altijd om uw woning goed warm te krijgen. Als uw woning goed geïsoleerd is, zult u meer profijt hebben van vloerverwarming.
  • Linoleum, marmoleum, PVC en vinyl zijn heel geschikt voor vloerverwarming. Vaak moet de vloer wel worden gelijmd.
  • Tapijt en vloerverwarming zijn een goede combinatie, zolang de woning goed geïsoleerd is. Het duurt namelijk even voordat vloerverwarming op temperatuur is. Als u in een ouder huis woont en bijvoorbeeld geen dubbelglas heeft, kan het vloeroppervlak bij ramen koud aanvoelen.

Mogelijke nadelen van vloerverwarming

Ondanks het feit dat u extra ruimte creëert, doordat u geen rekening hoeft te houden met radiatoren, moet er voldoende ruimte worden vrij gehouden om de vloerverwarming zijn werk te laten doen. Over het algemeen wordt aangeraden om circa 40% van het vloeroppervlak vrij te houden. Het duurt even voordat vloerverwarming op temperatuur is en dat kan onhandig zijn als u een onregelmatige dagindeling heeft. Bij plotselinge grote hoeveelheden extra warmte (bijvoorbeeld door zonlicht) zal het systeem warmte blijven afgeven, en zal de ruimte snel te warm worden. Het is noodzakelijk dat goede zonwering aanwezig is om dit te voorkomen.

Advies over vloerverwarming

Alleen u kunt bepalen of de voordelen van vloerverwarming voor u opwegen tegen de nadelen. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om vloerverwarming aan te schaffen, aangezien er veel dingen zijn waar u op moet letten en elke situatie anders is. Wij hebben verschillende specialisten en uitstekende stoffeerders in huis, die u nog meer kunnen vertellen over vloerverwarming. We denken met u mee en maken een interieuradvies op maat. Juist omdat er zoveel mogelijk is adviseren wij u een bezoek aan onze woonwinkel of om een afspraak te maken. De koffie staat voor u klaar!